مخفف کلمات sata در کابل ساتا چیست؟
Serial Advanced Technology Attachment
SATA چیست؟
SATA یا Serial ATA یک استاندارد (IDE (Integrated Drive Electronics است که اساسا توسط کابلها و کانکتورها به دستگاههای ذخیره سازی و از سوی دیگر به مادربرد متصل میشوند و امکان انتقال اطلاعات و دیتاها را فراهم میکنند. منظور ما در اینجا از دستگاههای ذخیره سازی،هارد دیسکها،SSDها و CD drives و DVD Drivesها است. این دستگاههای ذخیره سازی توسط کابل ساتا به مادربرد متصل میشوند و انتقال اطلاعات و ذخیره سازی را انجام میدهند.
اگر به یاد داشته باشید در گذشته از کابلهای (PATA (Parallel ATA استفاده میشد که تقریبا از سال 2000 کابلهای SATA جایگزین این کابلها شده اند.
SATA بطور پایهای و کلی، درون کامپیوتر و روی مادربرد قرار دارد پس به این ترتیب شما فقط میتوانید دستگاههای ذخیره سازی داخلی(مثلهارد دیسک، DVD Writer) را بدان متصل کنید. اگر مادربرد سیستم شما از( eSATA (external-SATAهم پشتیبانی کند شما میتوانید از بیرون کیس هم دستگاه به سیستم متصل کنید. شکل ظاهری آن مانند یک رابط معمولی SATA است. همانند VGA (صفحه نمایش) و یا اتصالات USB
اما نکته اینجاست که این اتصال خیلی هم قدرتمند عمل نمیکند و دستگاههایی که به این طریق به سیستم متصل میشوند نمیتوانند از سرعت SATA3.0 بهره مند شوند. تکنولوژی SATA در طول سالیان گذشته تا به امروز دستخوش تغییرات زیادی شد که منجر به ارائه ورژنهای مختلف گردید و آن چیزی که امروزه ما شاهد آن هستیم بلوغ کامل SATA تا به امروز است که فقط تعداد محدودی دستگاه را با سیستم ارتباط میدهد که این به نوبه خود در سرعت انتقال اطلاعات این تکنولوژی خیلی موثر است بر عکس پورت USB که از میلیونها دستگاهها پشتیبانی میکند.
همه این استانداردها و سرعتها و اتصالات ممکن است کمیکاربران را گیج کند اما جای نگرانی نیست تمام کابلهای داخلی SATA نه تنها با هم سازگار هستند، بلکه همگی در همه نسخهها یکسان هستند. به عنوان مثال، شما میتوانید از آنچه که به عنوان کابل SATA 1.0 با یک دستگاه و مادربرد SATA 3.0 علامت گذاری شده است استفاده کنید و سرعت انتقال را از دست ندهید، که این معنی را میدهد که کابل SATA III اساسا یک اصطلاح بازاریابی است که سر و صدا کرده است. اما در مورد Connectorها قضیه متفاوت است، سرعت در نسخههای مختلف اینترفیسهای SATA با هم فرق دارند. به عنوان مثال، یکهارد دیسک SATA 3.0 متصل به پورت SATA 2.0 فقط به اندازه سرعتی که SATA 2.0 مادربرد پشتیبانی میکند(که درجدول بالا مشاهده میکنید) نقل و انتقال اطلاعات خواهد داشت. بنابراین شما از هر کابلی برای اتصال دستگاههای دارای اینترفیس SATA میتوانیداستفاده کنید. فقط باید مطمئن شوید که ورژن ساتای دستگاهی که میخواهید به مادربرد متصل کنید یکی باشد، مانند همین مثالی که زدیم اگر مثلاهارد دیسک SATA 3.0 باشد و اینترفیس مادربرد SATA2.0 باشد سرعت نهایی معادل سرعت اینترفیس SATA2.0 مادربرد خواهد بود.
جمع بندی نهایی:
رابط SATA I ، که به طور رسمیبه عنوان SATA 1.5Gb / s شناخته میشود، نسل اول رابط SATA است که با سرعت 1.5 گیگابیت بر ثانیه کار میکند. ظرفیت پهنای باند(bandwidth throughput)، که توسط رابط پشتیبانی میشود، تا 150 مگابیت بر ثانیه است.
رابط SATA II که به طور رسمیبه عنوان SATA 3Gb / s شناخته میشود، نسل دوم SATA است که با سرعت 3.0 Gb/s پشتیبانی کرده و ظرفیت پهنای باند در این اینترفیس تا 300 مگابایت در ثانیه پشتیبانی میشود.
رابط SATA III که به طور رسمیبه عنوان SATA 6Gb / s شناخته میشود، نسل سوم رابط SATA است که با سرعت 6.0 Gb/s پشتیبانی کرده و ظرفیت پهنای باند در این اینترفیس تا 3 Gb/s در ثانیه پشتیبانی میشود.