NIC مخفف عبارت Network Interface Card به معنای کارت واسط شبکه است.این سخت افزار به صورت کارتی در سیارهای توسعه ی مادربورد کامپیوتر قرار میگیرد.
کارت شبکه میتواند یک دستگاه را با دستگاههای دیگر در یک شبکه قرار دهد.به وجود کارت شبکه دستگاه میتواند به یک شبکه مرکزی وصل شود و یا فقط به طور مستقیم به دستگاه دیگری متصل گردد.به زبان ساده باید گفت که برای اتصال کامپیوت
گرفته تا لپ تاپ و حتی پرینتر و... به هم دیگه و به شبکه بزرگ تری به نام اینترنت نیازمند کارت شبکه به عنوان واسط این عمل هستند و در واقع بدون وجود کارت شبکه دسترسی به اینترنت و شبکه محلی نا ممکن است.
به طور کلی کارت شبکه دارای وظایف مهم زیر میباشد:
1. تبدیل دادههای سریال به موازی و برعکس
2. رمزگذاری و رمزگشایی دادهها
3. کپسوله سازی(Encapsulate) دادهها و Decapsulate سازی دادهها
از pc
4. Buffer(بافر) کردن دادهها.(بافر به معنای تنظیم کننده سرعت ارسال و دریافت دادهها است)
5. کنترل جریان داده ورودی و خروجی از کارت شبکه
وظیفه کارت شبکه اینه که سیگنال الکتریکی که از کابل شبکه میرسه رو دریافت و به دیتای قابل فهم برای کامپیوتر تبدیل کنه . یا اگه کارت شبکه وایرلس باشه ، سیگنال الکترومغناطیسی رو دریافت و به زبان قابل فهم لپ تاپ تبدیل کنه البته برعکسش هم هست . مثلا اطلاعات موجود در کامپیوتر رو به سیگنال الکتریکی تبدیل کنه تا توی شبکه مورد استفاده قرار بگیره .
کارت شبکه بر اساس سرعت انتقال دیتا دسته بندی میشن . در حال حاضر اکثر کارتهای شبکه موجود در بازار 10 مگابیت در ثانیه و 100 مگابیت در ثانیه رو ساپورت میکنن . کارت شبکه 1000 مگابیت در ثانیه و بالاتر هم موجوده که بهشون میگن کارت شبکه گیگابیتی . روی کارت شبکه مینویسن 10/100/1000 یعنی از سرعت 10 مگابیت تا 1000 مگابیت ساپورت میکنه .